Hitro testiranje v Ljubljani. Preventivni pregledi s HAGT testi.

Hitro testiranje

V času epidemije je nujna preventiva, zato, da lahko zajezimo širjenje novega virusa COVID-19, pomembno vlogo pri tem pa igra tudi hitro testiranje. Ljubljana z okolico velja za območje z velikim odstotkom prebivalstva, kar pomeni, da je preventiva, med drugim tudi hitro testiranje, nujna. Najsi se zgolj gibljemo na prostem, nakupujemo živila, delamo v pisarni, obiskujemo prijatelje in sorodnike ali pa potujemo – testiranje (hitri testi so sedaj dostopni vsem) je postalo stalnica. Pogoj za hitro testiranje (Ljubljana in njena okolica sta še posebej izpostavljeni) je ta, da mora biti oseba, ki se testira brez simptomov, testirajo pa se lahko tako državljani Slovenije, ko tudi tujci.

Že nekaj časa je v veljavi t. i. PCT pogoj, pred kratkim je izpolnjevanje tega pogoja, s tem pa hitro testiranje, postalo nujno tudi v izobraževalnih ustanovah. Tu je nujno testiranje, hitri testi pa so dostopni tako na nekaterih lokacijah, kot tudi za domačo uporabo in hitro testiranje učencem v domačem okolju. Pri Preventivnih pregledih izvajamo hitro testiranje – Ljubljana z okolico, Kranj, Koper, Nova Gorica in drugi večji kraji so tisti, kjer je to še posebej nujno – oseb brez simptomov. Za hitro testiranje v Ljubljani in drugod se uporabi t. i. HAGT test. HAGT test je eden izmed načinov, s katerim se opravljajo preventivni pregledi.

Testiranje - hitri testi

Čemu služijo preventivni pregledi in ali je HAGT test varen?

Preventivni pregledi so nujni, v kolikor želimo zajeziti širjenje virusa COVID-19. V kolikor virusa še niste preboleli ali pa bili cepljeni, pa je za denimo gibanje v določenih prostorih ali pa potovanja v tujino nujen test. Ponekod zadostuje hitro testiranje oz. t. i. HAGT test. Obstaja več mest, v katerih Preventivni pregledi izvajamo hitro testiranje: Ljubljana z okolico, Koper, Kranj in Nova Gorica. Testiranje – hitri testi oz. HAGT test je popolnoma varen in neboleč – poteka hitro, rezultate pa prejmete tekom dneva po SMS-u. Pri Preventivnih pregledih lahko poleg tega prejmete tudi EU digitalno potrdilo o hitrem testiranju.ž

Preventivni pregledi

Preventiva ob hitrem testiranju

Hitro testiranje je resda namenjeno testiranju zgolj zdravih oseb, tj. oseb, ki ne kažejo simptomov obolelosti s COVID-19. Hitro testiranje (Ljubljana z okolico, Kranj, Koper in Nova Gorica so kraji, kjer Preventivni pregledi testiramo s HAGT testom) pa mora vseeno potekati varno; gre za varno testiranje, hitri testi pa so preverjeni in povsem nenevarni. S seboj morate prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, za HAGT test pa je nujno tudi nošenje zaščitne maske, kot tudi vzdrževanje medosebne razdalje.